Home / Blog / Bacteriën en schimmel in uw koelemulsie zorgt voor hoge kosten

Bacteriën en schimmel in uw koelemulsie zorgt voor hoge kosten

Het is belangrijk dat de koelemulsie voor uw verspaningsmachine van de juiste kwaliteit is. Dit is onder andere belangrijk voor de gezondheid van de medewerkers, de kwaliteit van het eindproduct en de levensduur van de machine en het gereedschap. In dit blogartikel gaan we het hebben over een vaak voorkomend probleem bij koelemulsie namelijk bacteriën en schimmelvorming.

LubriWatch schimmelvorming


Hoe ontstaat schimmel op koelemulsie?

Wanneer een koelemulsie niet goed wordt onderhouden kan er na verloop van tijd bacteriën en schimmelgroei ontstaan met alle gevolgen van dien. Door frequente controles van de emulsie uit te voeren met de daarbij horende acties kunnen we de standtijd van de emulsie verlengen.

Wanneer er bacteriën en schimmels in de koelemulsie ontstaan heeft dit grote gevolgen. De koelemulsie wordt van slechtere kwaliteit, de producten kunnen afgekeurd worden door onder andere vlekvorming, de levensduur van de machine en het gereedschap gaat achteruit en er ontstaat een bedreiging voor de gezondheid van het personeel. Al deze gevolgen leiden uiteindelijk tot hoge kosten.


Hoe kunt u schimmel op de koelemulsie voorkomen?

Het is belangrijk om de koelemulsie frequent te testen en te monitoren. Op deze manier kan adequaat opgetreden worden bij problemen zoals schimmel op de koelemulsie. Een eenvoudige manier om de kwaliteit van de koelemulsie te monitoren is door de gemeten waarden in te voeren in de LubriWatch applicatie. Hierbij kunt u onder andere de concentraat, PH-waarde, waterhardheid, geleidbaarheid enzovoort invoeren

De LubriWatch applicatie slaat de waarden op en geeft hierbij aan of de waarden goed zijn, dat er wat veranderd moet worden aan de koelemulsie of dat de kwaliteit van de koelemulsie slecht is. Deze data en alle vorige data kunt u ook terug vinden in het dashboard. Op deze manier heeft u alle data bij de hand en kunt u adequaat optreden wanneer nodig.

Bent u benieuwd naar de LubriWatch applicatie? Vraag dan vrijblijvend een demo aan.

LubriWatch applicatie