Home / Blog / Wat is koelemulsie eigenlijk?

Wat is koelemulsie eigenlijk?

In onze vorige blogartikelen en op onze website hebben we het veel gehad over koelemulsie. Maar wat is koelemulsie nou eigenlijk? In dit blogartikel leggen wij u uit wat koelemulsie precies is en waarom het belangrijk is om de kwaliteit hiervan te blijven controleren.

LubriWatch Wat is koelemulsie eigenlijk?


Wat is een koelemulsie

De koelemulsie waar wij het over hebben is speciaal gemaakt voor de metaalbewerking. De emulsie moet ervoor zorgen dat de wrijving wordt verminderd, de warmte afgevoerd wordt en de spanen weggespoeld worden tijdens het bewerkingsproces.

Koelemulsie is opgebouwd uit olie en water. In tegenstelling tot de meeste smeermiddelen moet de olie zich wel vermengen met het water. Naast dat de emulsie helpt bij het bewerkingsproces zorgt de juiste verhouding in de koelemulsie ervoor dat er geen bacteriën en schimmels ontstaan. Meer over het ontstaan van bacteriën en schimmels kunt u lezen in dit blogartikel.


Hoe zorgt u ervoor dat de kwaliteit top blijft van de koelemulsie?

Met de LubriWatch applicatie kunt u op een eenvoudige manier de kwaliteit van de koelemulsie meten. De applicatie geeft met een kleuraanduiding (rood, oranje en groen) aan of de emulsie van de juiste kwaliteit is of dat er verbeteringen/aanpassingen toegepast moeten worden. 

Wilt u weten of uw koelemulsie van de juiste kwaliteit is en hoe u ervoor kunt zorgen dat de juiste kwaliteit gehandhaafd wordt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.