Home / Cases / Testen bij Luma Verspaning

Testen bij Luma Verspaning B.V.

Luma Verspaning B.V.

Luma Verspaning B.V. is een totaalleverancier die mechanisch bewerkt plaatwerk constructies levert. Zij bedienen een brede markt van machinebouw, halfgeleiderindustrie, landbouwmechanisatie en interieuwbouw en alles wat daar tussen zit. 

Met een team van 10 medewerkers is het bedrijf dagelijks bezig met constructie en plaatwerk en is daarmee ook een grote verspaner. 

Voor het verspanen zijn verschillende machines in huis en LubriWatch is hier in stelling gebracht om deze machines in kaart te brengen. 

Luma Hengelo


De eerste stap om de LubriWatch in te zetten

Allereerst hebben we gekeken of en wie metingen kan doen bij de diverse machines. We hebben het dan over metingen van de koelemulsie. Koelemulsie is immers een belangrijke onderdeel voor het goed werken van verspaningsmachines. 

Een van onze medewerkers heeft de machines in beeld gebracht en elke machine voorzien van een eigen unieke QR code. De machine is ingevoerd in de database van de LubriWatch en de QR code is gekoppeld. Als we de QR code scannen, opent de LubriWatch app automatisch het scherm waar de resultaten van de metingen ingevoerd kunnen worden. Nu kunnen we meten.

Luma verspaningsmachine


Meten is....de refractormeter uit de kast halen

We willen van iedere machine weten hoe bijvoorbeeld de samenstelling van de koelemulsie is. En dat niet op een moment, maar op meerdere momenten. Immers, als de machine stilstaat of volop in productie heeft dat  direct invloed op de staat van de emulsie. Daarom is het belangrijk om op meerdere momenten te meten. Bijvoorbeeld per ploeg of een geplande ochtend, middag, namiddag check. We gebruiken daar een refractormeter voor en testen momenteel met dit meetinstrument. Eenvoudig emulsie met een pipet afnemen en in refractometer druppen. 

De waardes lezen we af en voeren we in de LubriWatch applicatie. 

Refractometer


LubriWatch maakt het inzichtelijk

We hebben metingen ingevoerd, maar wat nu? 

In de back-end van de LubriWatch applicatie hebben we bij de machines ingesteld wat volgens de leverancier of controler de waardes zouden moeten zijn. De zogenaamde G-brix. Ook andere waardes zoals de PH of temperatuur kunnen ingesteld worden. Na het invoeren van de waardes worden direct doorgerekend en wordt de status direct getoond.

De controler krijgt nu een overzicht op zijn telefoon van de machines en ziet in een oogopslag hoe de status is van de gemeten machines! Ook is er dashboar beschikbaar op de computer die belangrijke data laat zien over machines en zelf over individuele machines. 

Er kan dus direct actie worden ondernomen om eventuele problemen met de machine, proces of kwaliteit van het product te voorkomen.