Home / Verspaningsindustrie

Verspaningsindustrie

Een industrie waar de LubriWatch applicatie effectief in gebruikt wordt is de verspaningsindustrie.

Het bewerken van metaal wordt ook wel verspanen genoemd. Er bestaan veel verschillende soorten verspaningsmachines, hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een freesmachine, draaimachine en een tapmachine. 

Met deze machines kunt u verschillende bewerkingen uitvoeren. Een aantal voorbeelden zijn frezen, tappen, boren, zagen, vijlen, slijpen en schaven. Naast metaal kan ook op hout en kunststof verspanings bewerking plaats vinden.

LubriWatch verspaningsmachine


Slijtage, onderhoud en afschrijving

Tijdens het verspanen met een verspaningsmachine komen er spanen vrij. Om ervoor te zorgen dat de machine niet te veel gaat slijten en daardoor kapot gaat, moet de machine goed gekoeld en gesmeerd worden. Dit kan onder andere door lijbaanolie te gebruiken voor het smeren en een koelemulsie om te koelen.

Naast het gebruik van smeerolie en koelemulsie is het gebruik van de juiste water hardheid erg belangrijk. 

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en de staat van de spaneringsmachine goed blijft is meten van de waarden en onderhoud aan de machine erg belangrijk. Op deze manier ontstaat er een kostenreductie en verbetert u de OEE van uw fabriek. 

Koelemulsie

Om de levensduur van uw verspaningsmachine te optimaliseren is koelen erg belangrijk. Voor het koelen kan een koelemulsie gebruikt worden. Bij de koelemulsie is de juiste verhouding tussen water en olie erg belangrijk. Deze verhouding kan bijvoorbeeld 7% olie en 93% water zijn, informeer voor de juiste verhouding altijd bij de leverancier van de machines. 

De juiste verhouding en kwaliteit van de koelemulsie wordt door verschillende oorzaken beïnvloed. De koelolie kan namelijk tijdens het gebruik van de machine vermengd worden met lijbaanolie, dit veroorzaakt veroudering van de koelolie. Het kwaliteit van de koelemulsie kan alleen gemeten worden, dit is niet zichtbaar voor het blote oog. 

Meer weten over het meten en de waarden invoeren in de LubriWatch applicatie? Vraag dan een demo aan.

LubriWatch koelemulsie meten