Home / Blog / Hoe meet u de koelemulsie?

Hoe meet u de koelemulsie?

Het meten van de koelemulsie en hiermee de kwaliteit ervan monitoren en waarborgen is erg belangrijk om de staat van uw machine te handhaven. In dit blogartikel vertellen we u meer over hoe u de koelemulsie het beste kunt meten en monitoren.


Meten met een refractometer

Als eerste vangt u met een schoon bakje de koelemulsie op, dit doet u voordat de koelemulsie op het gereedschap terecht is gekomen. Hiermee zorgt u ervoor dat de koelemulsie niet vervuilt is met andere olie of spaandeeltjes. Wanneer u deze koelemulsie opgevangen heeft maakt u de refractometer schoon en druppelt u met een pipet een paar druppels koelemulsie op de refractometer. De verhouding van de koelemulsie kunt u hierna aflezen van de refractometer.Digitale refractometer

Zoals hierboven te lezen is kunt u de verhouding van de koelemulsie eenvoudig meten met de refractometer. Dit wordt op dit moment nog vaak analoog gedaan, waardoor dit veel tijd kost voor bijvoorbeeld de onderhoudsengineer. Tegenwoordig bestaat er ook een digitale refractometer. Deze digitale refractometer kan op een effectievere en preciezere manier de emulsie aflezen. Dit scheelt veel tijd ten opzichte van de analoge refractometer. 


LubriWatch applicatie

Om de kwaliteit van de koelemulsie te kunnen monitoren is het belangrijk dat deze vaak getest wordt en dat de data nauwkeurig bijgehouden wordt. Dit kunt u doen door gebruik te maken van de LubriWatch applicatie. In deze applicatie voert u de G-brix waarden in. 

Wilt u meer weten over de LubriWatch applicatie? Neem dan contact met ons op.