Home / Blog / Hoe meet u de koelemulsie?

Hoe meet u de koelemulsie?

Het meten van de koelemulsie en hiermee de kwaliteit ervan monitoren en waarborgen is erg belangrijk om de staat van uw machine te handhaven. In dit blogartikel vertellen we u meer over hoe u de koelemulsie het beste kunt meten en monitoren.


Meten met een refractometer

Bij het gebruik van een refractometer in de metaalindustrie is het belangrijk om nauwkeurige metingen te verkrijgen van de concentratie van koelemulsie. Deze vloeistof wordt ingezet om gereedschappen tijdens het bewerken van metalen te koelen en te smeren. Hieronder leggen we uit hoe u dit meetinstrument op de juiste manier gebruikt.

Allereerst dient u een koelemulsie monster te verzamelen in een schoon bakje. Dit doet u voordat de koelemulsie in contact is gekomen met het gereedschap om te voorkomen dat er vervuiling plaatsvindt door andere olie of metaalspaanders. Deze stap is cruciaal om een betrouwbaar resultaat te verkrijgen.

Zodra u de koelemulsie heeft opgevangen, is het van belang om de refractometer te reinigen. Dit zorgt ervoor dat er geen resten van vorige metingen de huidige meting beïnvloeden. Vervolgens gebruikt u een pipet om enkele druppels van de koelemulsie op het meetinstrument aan te brengen.

Een refractometer meet de brekingsindex van de koelemulsie, wat een indicatie geeft van de concentratie van de koelvloeistof en de olie in de emulsie. Dit is belangrijk om de optimale verhouding te bepalen voor een effectieve koeling en smering tijdens het metaalbewerkingsproces. Na het aanbrengen van de koelemulsie op de refractometer kunt u de concentratie aflezen en indien nodig aanpassingen maken aan de samenstelling om de optimale prestaties van de koelemulsie te garanderen.


Metingen vastleggen met de LubriWatch applicatie

Om een optimale kwaliteit en prestatie van de koelemulsie te waarborgen, is het essentieel om regelmatig metingen uit te voeren en deze nauwkeurig vast te leggen. Dit kan echter tijdrovend en foutgevoelig zijn wanneer u dit handmatig doet. Daarom introduceren wij de LubriWatch applicatie, dé oplossing om efficiënt uw koelemulsie metingen digitaal te registreren.

Met de LubriWatch applicatie wordt het monitoren van de koelemulsie kwaliteit een fluitje van een cent. Onze gebruiksvriendelijke app stelt u in staat om al uw meetresultaten eenvoudig online op te slaan, waardoor u altijd en overal toegang heeft tot uw meetgegevens. Bovendien kunt u met het LubriWatch dashboard eenvoudig trends en patronen in de data herkennen, waardoor u snel en effectief aanpassingen kunt doorvoeren om de kwaliteit van uw koelemulsie te optimaliseren.


Demo aanvragen

Mocht u meer informatie willen over de LubriWatch applicatie of het gebruik van de applicatie vraag dan vrijblijvend een demo aan.