Home/Over LubriWatch

Over LubriWatch

De LubriWatch applicatie is ontwikkeld door engineers die dagelijks bezig zijn met het beheren en optimaliseren van koelemulsies van verspaningsmachines. De applicatie is eenvoudig en door iedereen op de werkvloer te gebruiken. 

Met de LubriWatch applicatie kunt u op een eenvoudige manier de staat van uw verspaningsmachines en koelemulsie monitoren. Dit doet u door de koelemulsie te meten met een refractometer, deze waarden voert u dan in de applicatie in. Vanuit de ingevulde waarden ontstaat een advies omtrent het verbeteren van de staat van de machines. Kortom, wilt u op een eenvoudige en efficiente manier de staat van uw verspaningsmachines in kaart brengen, gebruik dan LubriWatch. Daarnaast hoeft de applicatie niet gedownload te worden, maar kan hij via elke internetbrowser gebruikt worden.


Voordelen van de LubriWatch applicatie

De software van LubriWatch is makkelijk in gebruik, met de applicatie kunnen we snel inzichtelijk maken wat de staat van de machines is. Aan de hand van de waarden uit de applicatie geven we een advies hoe u de staat  van de machines kunt verbeteren. Hierdoor ontstaat er onder andere een kostenreductie doordat er minder slijtage is, minder vervanging van onderdelen, minder afvoer van ‘slechte’ emulsie en minder nieuwe olie en vloeistoffen nodig zijn. 

Deze kostenreductie helpt u ook om de OEE (Overall Equipment Effectiviness) te verbeteren van uw bedrijf. Met EOO krijgt u inzichten in de productie en/of de knelpunten binnen de productieprocessen. Daarnaast is het gebruik van LubriWatch een voordeel ten opzichte van de emulsie naar een olielab te sturen ter controle, de emulsie is dan meestal 2 dagen onderweg waardoor veroudering optreed. Door gebruik te maken van LubriWatch kunnen deze controles realtime plaatsvinden.


Verspaningsindustrie

Het bewerken van metaal wordt ook wel verspanen genoemd. Er bestaan veel verschillende soorten verspaningsmachines, hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een freesmachine, draaimachine en een tapmachine. 

Met deze machines kunt u verschillende bewerkingen uitvoeren een aantal voorbeelden zijn frezen, tappen, boren, zagen, vijlen, slijpen en schaven. Naast metaal kan ook op hout en kunststof verspanings bewerking plaats vinden.

LubriWatch verspaningsmachine

Meten is weten

Om ervoor te zorgen dat de verspaningsmachine een langere levensduur heeft en de beste staat van de machine gehandhaafd wordt is meten van verschillende waarden erg belangrijk. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de water hardheid en de verhouding van de koelemulsie. Wilt u meer weten over hoe u dit kunt meten en hoe u de LubriWatch applicatie kunt gebruiken om deze waarden inzichtelijk te maken, klik dan op onderstaande knop.


Slijtagen, onderhoud en afschrijving

Tijdens het verspanen met een verspaningsmachine komen er onder andere spanen vrij. Om ervoor te zorgen dat de machine niet te veel gaat slijten en daardoor kapot gaat, moet de machine goed gekoelt en gesmeerd worden. Dit kan onder andere door lijbaanolie te gebruiken voor het smeren en een koelemulsie om te koelen.

Naast het gebruik smeerolie en koelemuslie is het gebruik van de juiste water hardheid erg belangrijk, door zachtwater te gebruiken voorkomt u kalkafzetting op de producten. 

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en de staat van de spaneringsmachine goed blijft is meten van de waarden en onderhoud aan de machine erg belangrijk. Op deze manier ontstaat er een kostenreductie en verbeterd u de EOO van uw fabriek. 

Koelemulsie

Om de levensduur van uw verspaningsmachine te optimaliseren is koelen erg belangrijk. Voor het koelen kan een koelemulsie gebruikt worden. Bij de koelemulsie is de juiste verhouding tussen water en olie erg belangrijk. Deze verhouding kan bijvoorbeeld 7% olie en 93% water zijn, informeer voor de juiste verhouding altijd bij de leverancier van de machines. 

De juiste verhouding en kwaliteit van de koelemulsie wordt door verschillende dingen beïnvloed. De koelolie kan namelijk tijdens het gebruik van de machine vermengd worden met lijbaanolie, dit veroorzaakt veroudering van de koelolie. Het kwaliteit van de koelemulsie kan alleen gemeten worden, dit is niet zichtbaar voor het blote oog. 

Meer weten over het meten en de waarden invoeren in de LubriWatch applicatie? Vraag dan een demo aan.

LubriWatch koelemulsie meten

Data-analyse/Dashboard