Home / Blog / Wat is verspanen en hoe kan LubriWatch het bewerkingsproces verbeteren?

Wat is verspanen en hoe kan LubriWatch het bewerkingsproces verbeteren?

De LubriWatch applicatie kunt u toepassen bij elke verspaningsmachine die gebruik maakt van koelemulsie. In dit blogartikel leggen we u uit wat verspanen is en hoe de LubriWatch applicatie het bewerkingsproces kan verbeteren.

Wat is verspanen?

Verspanen wordt gebruikt als term voor alle vormen van materiaalbewerking, denk hierbij aan de materiaalbewerking van metaal, hout en kunststof. Bij het verspanen wordt door middel van gereedschap, materiaal van het product weggenomen. Het afval wat hierdoor ontstaat wordt ook wel spanen genoemd. 

Voorbeelden van verspanende bewerkingen zijn boren, brootsen, draaien, steken, vijlen, frezen, kotteren, honen, tappen en zagen. Er zijn ook niet-verspanende bewerkingen zoals walsen, persen, ponsen, laserbewerking, solderen, snijden, lassen. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van koelemulsie. 


Hoe kan de LubriWatch applicatie het verspaningsproces verbeteren?

Bij de verspanende bewerking wordt gebruik gemaakt van een koelemulsie. Wat koelemulsie is en waar het voor dient kunt u lezen in dit blogartikel. Met de LubriWatch applicatie kunt u op een eenvoudige manier de kwaliteit van de koelemulsie monitoren. De koelemulsie meet u met een refractometer, de gemeten waarden kunt u dan in de LubriWatch applicatie invoeren. De LubriWatch applicatie geeft door middel van een kleurensysteem (rood, oranje en groen) aan of de koelemulsie van de juiste kwaliteit is of dat er aanpassingen moeten gebeuren.

De waarden worden ook opgeslagen in het dashboard van de LubriWatch applicatie. Met het dashboard kan de hoofdverantwoordelijke in 1 oogopslag zien wat de staat van de machine is en waar aanpassingen of onderhoud nodig is. 


Heeft u vragen over de LubriWatch applicatie of bent u benieuwd of de applicatie iets voor uw bedrijf is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.