Home / Blog / Hoe kunt u schimmels op de koelemulsie voorkomen?

Bacteriën en schimmels in uw koelemulsie zorgen voor hoge kosten

Het is belangrijk dat de koelemulsie voor uw verspaningsmachine van de juiste kwaliteit is. Dit is belangrijk voor de levensduur van zowel de machines als de gereedschappen, de kwaliteit van het eindproduct en de gezondheid van de medewerkers. In dit blogartikel gaan we het hebben over een vaak voorkomend probleem bij koelemulsie, namelijk bacteriën en schimmelvorming.

LubriWatch schimmelvorming


Hoe ontstaat schimmel op koelemulsie?

Als een koelemulsie niet adequaat wordt onderhouden, kan dit na verloop van tijd leiden tot de groei van bacteriën en schimmels, met alle gevolgen van dien. Door regelmatige inspecties van de emulsie uit te voeren en passende maatregelen te nemen, kunnen we de levensduur van de emulsie verlengen.

Wanneer er bacteriën en schimmels in de koelemulsie ontstaan, heeft dit grote gevolgen. De kwaliteit van de koelemulsie verslechtert, wat kan resulteren in afgekeurde producten, vanwege bijvoorbeeld vlekvorming. Daarnaast gaat de levensduur van zowel de machines als het gereedschap achteruit en ontstaat er een potentiële gezondheidsdreiging voor het personeel. Al deze gevolgen leiden uiteindelijk tot hoge kosten.


Hoe kunt u schimmel op de koelemulsie voorkomen?

Het is van essentieel belang om de koelemulsie frequent te testen en actief te monitoren. Op deze manier kunnen eventuele problemen, zoals schimmelvorming in de koelemulsie, op tijd worden opgemerkt en aangepakt. Een eenvoudige manier om de kwaliteit van de koelemulsie te volgen is door de meetwaarden in te voeren in de LubriWatch applicatie. Denk hierbij aan meetwaarden zoals de concentratie, pH-waarde, waterhardheid, geleidbaarheid, enzovoort.

De LubriWatch applicatie slaat de waarden op en geeft hierbij aan of de waarden goed zijn, dat er wat veranderd moet worden aan de koelemulsie of dat de kwaliteit van de koelemulsie slecht is. Deze data en alle vorige data kunt u ook terug vinden in het dashboard. Op deze manier heeft u alle data bij de hand en kunt u adequaat optreden wanneer nodig.

Bent u benieuwd naar de LubriWatch applicatie? Vraag dan vrijblijvend een demo aan.

LubriWatch applicatie