Home / Blog / Mijn koelemulsie stinkt, wat moet ik doen?

Mijn koelemulsie stinkt, wat moet ik doen?

Je bent bezig met het frezen van een nieuw product en ruikt een vreemde geur. Je komt erachter dat deze geur komt uit de koelemulsie. Maar hoe ontstaat deze geur en wat kun je er tegen doen? Wij leggen het uit in dit blogartikel.


Wat betekent het als de koelemulsie stinkt?

Het is belangrijk om de kwaliteit van koelemulsie regelmatig te controleren. Wanneer u niet regelmatig controles en onderhoud uitvoert kan de kwaliteit van de koelemulsie hard achteruit gaan. Zo kunnen er bijvoorbeeld bacteriën of schimmels ontstaan. Naast dat dit slecht is voor de gezondheid van de medewerkers heeft dit ook andere grote gevolgen. Zo kunnen producten afgekeurd worden omdat hier vlekvorming is op ontstaan en de levensduur van de machines en het gereedschap gaat achteruit.

Er zijn een aantal redenen waardoor bacteriën of schimmels kunnen ontstaan. Wanneer water verouderd of besmet is kunnen micro-organismen zich makkelijk ontwikkelen en vermenigvuldigen. Daarnaast wordt het hergebruik van koelemulsie afgeraden. Door de warmte van het verspanen is deze koelemulsie de perfecte ruimte geworden om te groeien als micro-organisme, daarnaast kan er in deze hergebruikte koelemulsie ook afval terecht komen zoals verkeerde olie of spaantjes. Door deze verkeerde olie zoals smeervetten wordt de koelemulsie ‘gestikt’ en krijgen de micro-organisme vrij baan om te groeien.


Hoe kunt u stinkende koelemulsie voorkomen?

Zoals hierboven is beschreven is het regelmatig controleren en onderhouden van koelemulsie erg belangrijk. Dit kunt u doen door de koelemulsie te meten met een refractometer, hoe een refractometer werkt kunt u lezen in dit blogartikel.

Nadat u de waarden heeft afgelezen is het belangrijk om deze waarden op te slaan. Dit kunt u doen in de LubriWatch applicatie. Door gebruik te maken van deze applicatie kunt u op een eenvoudig manier de waarden van alle verspaningsmachines monitoren en adequaat ingrijpen mocht dit nodig zijn.

Bent u benieuwd naar de LubriWatch applicatie? Vraag dan vrijblijvend een demo aan.